Results 1 to 3 of 3

Thread: OT: Loss of clock sync with Presonus Digimax 96k and RME Digiface

  1. #1

    Default OT: Loss of clock sync with Presonus Digimax 96k and RME Digiface

    I recently set up a 24-ch preamp rack with 3 Presonus Digimax units. An older 48k model I had on hand and the two 96k units are recent used purchases. I had tested out the rack with a laptop/RME Digiface successfully a month or so ago and it ran just as I have grown accustomed to with a different rack setup. I use word clock for sync/lock and use the ADAT outs for my audio inputs.

    Today, one of the Presonus 96k units has started losing its ability to maintain sync when it's set to external clock - which is how I've always used these. This happens whether it is run by itself, or part of the chain of 3 units and it appears to not make a difference of what position it is in in the chain.

    It will work as the master clock, however, with the RME set to Autosync.
    It also works when I first start it up and I just noticed that it loses it sync sometime after it's been on awhile, leading me to suspect a heat-related issue..... but I have no idea where to look to find the problem or a solution.

    Does anybody have any suggestions that might help me trace the issue and maybe find a solution to get it to work in external clock mode again? Presonus has stopped servicing these units quite a few years ago, but they still work plenty fine for my live recording needs, but I don't know anyone to take it to for service, if the problem goes beyond my ever dwindling tech abilities.
    SAW/SAC - finally retired a P4/2gHz after ten great years! Burnin' rubber in 2015 with an Intel Core2 Duo e4700/2.6GHz and the trusty RME Digiface/PCI pack.

    2013 Iowa City JazzFest sets recorded/mixed in SAW with SAC as a front-end mixer for live streaming radio!
    Dr Lonnie Smith Trio w/Jonathan Kreisberg on guitar
    Pharoah Sanders Quartet
    Fred Hersch Trio

    These are post mix sets to single camera video (by Rich Rauch).

  2. #2

    Default Re: OT: Loss of clock sync with Presonus Digimax 96k and RME Digiface

    Well, either I'm a genius with electronics and didn't realize it, or I had a wc cable or two backwards....

    After removing the Digimax out, opening up the top and fiddling with the few connections I could get to over in the ADAT section of the machine, I put it back in the rack with the lid off, hoping that less heat buildup might show itself in an increase in the amount of time it would keep sync, before going out again.

    Not only did it not go out of sync again, but it's been working since with the lid on and everything installed once again.

    I must be a genius.
    SAW/SAC - finally retired a P4/2gHz after ten great years! Burnin' rubber in 2015 with an Intel Core2 Duo e4700/2.6GHz and the trusty RME Digiface/PCI pack.

    2013 Iowa City JazzFest sets recorded/mixed in SAW with SAC as a front-end mixer for live streaming radio!
    Dr Lonnie Smith Trio w/Jonathan Kreisberg on guitar
    Pharoah Sanders Quartet
    Fred Hersch Trio

    These are post mix sets to single camera video (by Rich Rauch).

  3. #3

    Default Re: OT: Loss of clock sync with Presonus Digimax 96k and RME Digiface

    This happens to be my repair methodology as well. And I either totally break the offending device or repair it.
    Richard
    Green Valley Recording
    My cats have nine lives; my life has nine cats.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •